z myślą o rodzicach i dzieciach

Zaznacz stronę

o nas

Fundacja RoRo działa od 2010 roku. Naszą misją jest wspieranie rodziców w poszukiwaniu własnej filozofii rodzicielstwa opartej na wartościach bliskości, szacunku i zaufania.

Misję realizujemy głównie poprzez organizowanie warsztatów dla rodziców i zajęć dla dzieci z rodzicami. Poruszamy tematy związane z rozwojem osobistym, kompetencjami wychowawczymi oraz społecznymi wierząc, że rozwój tych umiejętności pomaga nam być nie tylko lepszymi rodzicami, ale przede wszystkim szczęśliwszymi i bardziej spełnionymi ludźmi.

Bliskie jest nam porozumienie bez przemocy (NVC) i rodzicielstwo bliskości. Podczas warsztatów dajemy konkretne narzędzia, chcemy także inspirować do poszukiwań i odkrywania własnej filozofii rodzicielstwa.

Wiemy czego potrzebują rodzice, bo same nimi jesteśmy. Fundacja powstała z inicjatywy 5 matek, które poznały się w 2009 roku podczas pierwszego spotkania Klubu Mam na Mokotowie – społecznej inicjatywy Agnieszki Amborskiej i Justyny Trofimiuk-Suszyckiej. W 2010 roku działalność klubu została sformalizowana i powstała Fundacja RoRo. Fundacja, która zna potrzeby współczesnych rodziców i w swoich działaniach stara się na nie odpowiadać.

Chcemy, żeby nasza oferta była jak najszerzej dostępna. Dlatego organizowane przez nas zajęcia są bezpłatne. Obecnie działamy w Warszawie na Mokotowie, Woli i Białołęce, głównie w oparciu o środki samorządowe.

W naszych spotkaniach bierze udział około 150 osób tygodniowo.

Zarząd

AGNIESZKA AMBORSKA

Współzałożycielka i szefowa Fundacji RoRo, trenerka rozwoju osobistego, współtwórczyni Pracowni Eksperymentu. Prowadzi warsztaty z zakresu asertywności, efektywności osobistej, radzenia sobie ze złością i stresem. Uczestników swoich zajęć lubi inspirować do zmian i do brania życia w swoje ręce. Ma męża i trójkę dzieci. Lubi pływać i odkrywać piękno Polski.

MAGDALENA RAMOS-SMUL

Politolożka, studiowała w Instytucie Profilaktyki Społecznej i Resocjalizacji na UW. Przygodę z organizacjami pozarządowymi zaczęła na studiach jako wolontariuszka. RoRo towarzyszy jej od 2016 r. W Fundacji zajmuje się porządkowaniem rzeczywistości i pisaniem projektów. Prywatnie mama dwóch synów.

LILIANA MARCINIAK

Etnolożka, animatorka kultury, instruktorka teatralna a także nauczycielka małych dzieci, wychowawczyni w metodzie Montessori, oligofrenopedagożka oraz dyrektorka przedszkola. Swoją pasję do pracy z dziećmi odkryła niemal przypadkiem: pracując w toruńskich teatrach. Doświadczenie zdobywała przez wiele lat, pracując w placówkach konwencjonalnych i alternatywnych. Uwielbia podróże, budownictwo wielorodzinne i ubrania i dodatki. W wolnym czasie, gdy nie ma możliwości choćby krótkiego wyjazdu, gotuje, próbuje szyć, przerabiać ubrania, tworzyć biżuterię i pomoce dla swoich podopiecznych. Zainteresowaniami i doświadczeniem od lat dzieli się z dziećmi, rodzicami i nauczycielami/kami. Mama Heli

Zespół fundacji

IWONA OSIK

absolwentka pedagogiki, magistrantka psychologii, mediator rodzinny. Współtworzy Fundację RoRo, organizuje i prowadzi warsztaty umiejętności komunikacyjnych, mediacji i innych metod radzenia sobie z konfliktami, szczególnie w bliskich związkach. Zafascynowana funkcjonowaniem umysłu człowieka, poszukiwaniem optymalnej drogi dla pełnego rozwoju jego potencjału…

ANNA LIPIEC

Koordynatorka projektów edukacyjnych i społecznych. Absolwentka zarządzania i marketingu, polityki społecznej oraz dziennikarstwa. W wolnym czasie piecze ciasta, na które od czasu do czasu można trafić na mieście, fotografuje rodziny z dziećmi oraz organizuje spacery i gry miejskie.