z myślą o rodzicach i dzieciach

Zaznacz stronę

Wspieramy
rodziców
w poszukiwaniu
własnej filozofii
rodzicielstwa

WESPRZYJ

Wspieramy rodziców w poszukiwaniu własnej filozofii rodzicielstwa

O NAS

Fundacja RoRo wspiera rodziców w poszukiwaniu własnej filozofii rodzicielstwa. Wierzymy, że każdy rodzic może znaleźć sposób  na towarzyszenie dziecku w stawaniu się spełnionym i szczęśliwym człowiekiem.

CO ROBIMY

Prowadzimy warsztaty rozwoju kompetencji wychowawczych i społecznych oraz rozwoju osobistego dla rodziców, zajęcia ogólnorozwojowe dla dzieci a także zajęcia z eksperymentami we współpracy z Pracownią Eksperymentu.

MISJA

Misją Fundacji RoRo jest wspieranie rodziców w znajdowaniu własnej filozofii rodzicielstwa opartej na bliskości, szacunku i zaufaniu.

ZESPÓŁ

AGNIESZKA AMBORSKA

Współzałożycielka i szefowa Fundacji RoRo, trenerka rozwoju osobistego, współtwórczyni Pracowni Eksperymentu. Prowadzi warsztaty z zakresu asertywności, efektywności osobistej, radzenia sobie ze złością i stresem. Uczestników swoich zajęć lubi inspirować do zmian i do brania życia w swoje ręce. Ma męża i trójkę dzieci. Lubi pływać i odkrywać piękno Polski.

MAGDALENA RAMOS-SMUL

Politolożka, studiowała w Instytucie Profilaktyki Społecznej i Resocjalizacji na UW. Przygodę z organizacjami pozarządowymi zaczęła na studiach jako wolontariuszka. RoRo towarzyszy jej od 2016 r. W Fundacji zajmuje się porządkowaniem rzeczywistości i pisaniem projektów. Prywatnie mama dwóch synów.

LILIANA MARCINIAK

Etnolożka, animatorka kultury, instruktorka teatralna, wychowawczyni w metodzie Montessori oraz oligofrenopedagog. Pasję do pracy z dziećmi odkryła przypadkiem: pracując w toruńskich teatrach. Uwielbia podróże. W wolnym czasie gotuje, szyje i tworzy pomoce dla swoich podopiecznych. Zainteresowaniami dzieli się z dziećmi, a od niedawna także ze swoją Córeczką.

SYLWIA WŁODARSKA

Jest filolożką angielską. Ukończyła Nauczycielskie Kolegium Języka Angielskiego na UW i studia podyplomowe z Porozumienia bez Przemocy wg Marshalla B. Rosenberga w Collegium. Studiowała Amerykanistykę na UW. Ukończyła roczny program Profesjonalny Manager w NGO w Collegium Civitas. Jest współzałożycielką Fundacji RoRo, odpowiada w niej za komunikację.

IWONA OSIK

absolwentka pedagogiki, magistrantka psychologii, mediator rodzinny. Współtworzy Fundację RoRo, organizuje i prowadzi warsztaty umiejętności komunikacyjnych, mediacji i innych metod radzenia sobie z konfliktami, szczególnie w bliskich związkach. Zafascynowana funkcjonowaniem umysłu człowieka, poszukiwaniem optymalnej drogi dla pełnego rozwoju jego potencjału…

ANNA LIPIEC

Koordynatorka projektów edukacyjnych i społecznych. Absolwentka zarządzania i marketingu, polityki społecznej oraz dziennikarstwa. W wolnym czasie piecze ciasta, na które od czasu do czasu można trafić na mieście, fotografuje rodziny z dziećmi oraz organizuje spacery i gry miejskie.

WSPÓŁPRACUJĄ Z NAMI

JOANNA SZELUGA

Psycholog, trener i coach. Żona i mama dwóch synów. Fascynuje ją Porozumienie bez Przemocy jako filozofia i postawa kontaktu z sobą samym i z drugim człowiekiem. Swoje warsztaty buduje na bazie tego podejścia. Korzysta z badań i modeli pracy wypracowanych przez Brene Brown, przygotowuje się do uczenia dzieci uważności. W Fundacji prowadzi warsztaty dla rodziców.

AGNIESZKA STEIN

Psycholog, w Fundacji prowadzi spotkania z rodzicami, którzy chcą wspierać dzieci w rozwoju, przekazuje wiedzę na temat potrzeb dzieci i sposobów na budowanie relacji opartych na szacunku i zaufaniu. W pracy stosuje podejście, oparte na zaufaniu do kompetencji dziecka i podążaniu za jego potrzebami. Autorka artykułów i książek zgłębiających Rodzicielstwo Bliskości.

BEATA CHRZANOWSKA-PIETRASZUK

psycholog, psychoterapeuta i doradca systemowy, pedagog specjalny. Wspiera rodziców dzieci z trudnościami, czy orzeczeniem o potrzebie wczesnego wspomagania. Autorka artykułów i poradników. W Fundacji prowadzi spotkania z rodzicami, pomaga odnaleźć rozwiązania trudności wychowawczych. Mama dwóch dorosłych synów.

PIOTR SZELIGA

Ojciec dwójki synów, pracuje w szkole Chatting Kids. Współorganizator grup teatralno-tanecznych, muzycznych i plastycznych. Organizator i wychowawca wakacyjnych wyjazdów tematycznych, nauczyciel gry na: pianinie, gitarze akordeonie i trąbce, nauczyciel rysunku. W Fundacji prowadzi zajęcia muzyczno-plastyczne, podczas których dzieci wykonują instrumenty muzyczne i na nich grają.

HISTORIA

Dawno, dawno temu, a może wcale nie tak dawno? W bloku na warszawskim Mokotowie mieszkały dwie dziewczyny, mamy małych chłopców. Pewnego sierpniowego dnia w 2009 roku zaczęły razem biegać i rozmawiać o tym, że nikt nie uczy nas jak być rodzicami. O tym, że przez kilkanaście lat w szkole, liceum, na studiach zdobywamy wiedzę na temat różnych rzeczy, ale nikt nie uczy nas czegoś, czego większość z nas w życiu doświadcza, czyli bycia rodzicem.

I tak powstał Klub Mam na Mokotowie, oddolna, społeczna inicjatywa Agnieszki Amborskiej i Justyny Trofimiuk-Suszyckiej, mam, które postanowiły wziąć sprawy w swoje ręce i stworzyć miejsce, w którym rodzice będą mogli porozmawiać o ważnych dla nich sprawach, poszerzyć swoją wiedzę oraz znaleźć wsparcie i zrozumienie ze strony innych rodziców. Klub zagościł w Centrum Łowicka i co poniedziałkowy poranek, począwszy od 14 września 2009, odbywały się regularnie spotkania. W Klubie, już w pierwszym spotkaniu udział wzięły Sylwia Włodarska, Anna Buchmiet i Agnieszka Putkiewicz – matki, które w październiku 2010 roku razem z Justyną i Agnieszką założyły Fundację Rozwoju Rodziny RoRo.

I tak, już prawie 10 lat Fundacja rozwija się i stara odpowiadać na potrzeby rodziców. Na początku nasza oferta skierowana była do mieszkańców Mokotowa, teraz działamy także na Woli i Białołęce. W ciągu tych 10 lat realizowałyśmy projekty z zakresu rozwoju osobistego i kompetencji wychowawczych, z obszaru przedsiębiorczości kobiet, zdrowego stylu życia, aktywizacji społeczności lokalnej, angażowałyśmy się w rozwój Klubów dla Rodziców w Polsce. Zrealizowałyśmy także kilkadziesiąt projektów, w ramach których prowadziłyśmy działania skierowane do dzieci.

MISJA

Wierzymy w to, że każdy rodzic jest w stanie znaleźć najlepszy sposób towarzyszenia swemu dziecku w stawaniu się spełnionym i szczęśliwym człowiekiem. I może zrobić to zaczynając od siebie, poznając dobrze siebie, swoje wartości, emocje, potrzeby i możliwe strategie ich zaspokajania. Realizujemy naszą misję organizując warsztaty rozwoju osobistego, umiejętności miękkich, komunikacji i kompetencji wychowawczych i społecznych. A także spotkania dla rodziców w formie Klubów Mam, gdzie rodzice znajdują wsparcie innych rodziców, wymieniają się poglądami, inspirują, czy po prostu przebywają w towarzystwie innych dorosłych. Prowadzimy także zajęcia ogólnorozwojowe dla dzieci i rodziców, w trakcie których podpowiadamy jak można bawić się z dziećmi, jak odpowiadać na potrzeby dzieci nie zapominając także o sobie. Ważna jest dla nas metafora, w której w samolocie to najpierw rodzic zakłada sobie maskę tlenową. Lubimy o tym przypominać podczas naszych spotkań:)

PROJEKTY 2021

STAWIAM NA ROZWÓJ, EDYCJA 9

partnerzy: Mokotowskie Centrum Integracji Mieszkańców, Biblioteka przy ul. Melsztyńskiej 4/10
źródło dofinansowania: Urząd Dzielnicy Mokotów

W ramach projektu przeprowadzone zostaną warsztaty psychoedukacyjne dla rodziców, spacery z uważnością oraz zajęcia plastyczne dla dzieci w wieku 5-12 lat wraz z rodzicami. W czasie pandemii materiały potrzebne do zajęć plastycznych można będzie odbierać z biblioteki.

Rodzicem być-sobą być, Edycja 6

partner projektu: Wolskie Centrum Kultury

źródło dofinansowania: Urząd Dzielnicy Wola

W ramach projektu przeprowdzone zostaną warsztaty w obszarach: codziennego funkcjonowania w rodzinie, budowania partnerskich relacji, radzenia sobie ze stresem, złością, sprawowania ról rodzicielskich z poszanowaniem wolności i podmiotowości swojej i swoich dzieci. W ramach projektu odbędą się także zajęcia matematyczne, plastyczne i ogólnorozwojowe dla dzieci.

Informacje o możliwości zapisania się na zajęcia znajdują się w kalendarzu.

warsztaty z eksperymentami dla dzieci z mokotowa

partnerzy: Biblioteki przy ul. Melsztyńskiej 4/10 oraz Mozarta 1.

źródło dofinansowania: Urząd Dzielnicy Mokotów

W ramach projektu odbywają się zajęcia z eksperymentami dla dzieci na Mokotowie. W czasie pandemii zajęcia prowadzone są online, a materiały porzebne do spotkań można będzie odbierać z bibliotek.

Stawiam na rozwój, edycja 2

partnerzy: Dom Kultury Kadr, Mokotowskie Centrum Integracji Mieszkańców
źródło dofinansowania: Urząd Dzielnicy Mokotów

W ramach projektu odbędą się warsztaty psychoedukacyjne skierowane do osób 55+.

WESPRZYJ

Podoba Ci się to, co robimy?

Jeśli szacunek, zaufanie i bliskość to wartości, na których chcesz budować relację z dzieckiem, wesprzyj nasze działania.

Wpłać dowolną kwotę, a pomożesz nam zrealizować kolejne bezpłatne zajęcia dla rodziców i dzieci.

WARSZTATY UMIEJĘTNOŚCI
WYCHOWAWCZYCH
WARSZTATY ROZWOJU
OSOBISTEGO
DOMOWY PLAC ZABAW
ZAJĘCIA Z EKSPERYMENTAMI
WYPRAWY PEŁNE SZTUKI
TOWARZYSKA MATEMATYKA
PLASTYCZNE WYPRAWY
RODZINNE SPACERY Z PRZEWODNIKIEM
GRY MIEJSKIE
BRAKUJE JESZCZE

W TYM ROKU ZEBRALIŚMY JUŻ

2049,32 PLN

POTRZEBUJEMY
6906,5 PLN

WESPRZYJ

Podoba Ci się to, co robimy?

WARSZTATY UMIEJĘTNOŚCI
WYCHOWAWCZYCH