z myślą o rodzicach i dzieciach

Zaznacz stronę

o nas

Fundacja RoRo działa od 2010 roku. Naszą misją jest wspieranie rodziców w poszukiwaniu własnej filozofii rodzicielstwa opartej na wartościach bliskości, szacunku i zaufania.

Misję realizujemy głównie poprzez organizowanie warsztatów dla rodziców i zajęć dla dzieci z rodzicami. Poruszamy tematy związane z rozwojem osobistym, kompetencjami wychowawczymi oraz społecznymi wierząc, że rozwój tych umiejętności pomaga nam być nie tylko lepszymi rodzicami, ale przede wszystkim szczęśliwszymi i bardziej spełnionymi ludźmi.

Bliskie jest nam porozumienie bez przemocy (NVC) i rodzicielstwo bliskości. Podczas warsztatów dajemy konkretne narzędzia, chcemy także inspirować do poszukiwań i odkrywania własnej filozofii rodzicielstwa.

Wiemy czego potrzebują rodzice, bo same nimi jesteśmy. Fundacja powstała z inicjatywy 5 matek, które poznały się w 2009 roku podczas pierwszego spotkania Klubu Mam na Mokotowie – społecznej inicjatywy Agnieszki Amborskiej i Justyny Trofimiuk-Suszyckiej. W 2010 roku działalność klubu została sformalizowana i powstała Fundacja RoRo. Fundacja, która zna potrzeby współczesnych rodziców i w swoich działaniach stara się na nie odpowiadać.

Chcemy, żeby nasza oferta była jak najszerzej dostępna. Dlatego organizowane przez nas zajęcia są bezpłatne. Obecnie działamy w Warszawie na Mokotowie, Woli i Białołęce, głównie w oparciu o środki samorządowe.

W naszych spotkaniach bierze udział około 150 osób tygodniowo.

Archiwum projektów

Zarząd

AGNIESZKA AMBORSKA

Współzałożycielka i szefowa Fundacji RoRo, trenerka rozwoju osobistego, współtwórczyni Pracowni Eksperymentu. Prowadzi warsztaty z zakresu asertywności, efektywności osobistej, radzenia sobie ze złością i stresem. Uczestników swoich zajęć lubi inspirować do zmian i do brania życia w swoje ręce. Ma męża i trójkę dzieci. Lubi pływać i odkrywać piękno Polski.

MAGDALENA RAMOS-SMUL

Politolożka, studiowała w Instytucie Profilaktyki Społecznej i Resocjalizacji na UW. Przygodę z organizacjami pozarządowymi zaczęła na studiach jako wolontariuszka. RoRo towarzyszy jej od 2016 r. W Fundacji zajmuje się porządkowaniem rzeczywistości i pisaniem projektów. Prywatnie mama dwóch synów.

IWONA OSIK

absolwentka pedagogiki, magistrantka psychologii, mediator rodzinny. Współtworzy Fundację RoRo, organizuje i prowadzi warsztaty umiejętności komunikacyjnych, mediacji i innych metod radzenia sobie z konfliktami, szczególnie w bliskich związkach. Zafascynowana funkcjonowaniem umysłu człowieka, poszukiwaniem optymalnej drogi dla pełnego rozwoju jego potencjału…

SYLWIA WŁODARSKA

Jest filolożką angielską. Ukończyła Nauczycielskie Kolegium Języka Angielskiego na UW i studia podyplomowe z Porozumienia bez Przemocy wg Marshalla B. Rosenberga w Collegium. Studiowała Amerykanistykę na UW. Ukończyła roczny program Profesjonalny Manager w NGO w Collegium Civitas. Jest współzałożycielką Fundacji RoRo, odpowiada w niej za komunikację.

Zespół fundacji

MONIKA STROGULSKA-DWOJAK

Socjolog i trener umiejętności psychospołecznych. Zawodowo zajmuje się komunikacją i koordynacją projektów społecznych. Z pasją przekonuje do aktywności lokalnej oraz promuje wolontariat. Uwielbia towarzyszenie w zabawach swojej córeczki, celebrowanie chwil i długie spacery z odkrywaniem nowych miejsc i smaków. Zachłanna na słowa – najchętniej sięga po książki, po przeczytaniu, których żałuje się, że nie można ponownie przeczytać ich po raz pierwszy…

LILIANA MARCINIAK

Etnolożka, animatorka kultury, instruktorka teatralna, wychowawczyni w metodzie Montessori oraz oligofrenopedagog. Pasję do pracy z dziećmi odkryła przypadkiem: pracując w toruńskich teatrach. Uwielbia podróże. W wolnym czasie gotuje, szyje i tworzy pomoce dla swoich podopiecznych. Zainteresowaniami dzieli się z dziećmi, a od niedawna także ze swoją Córeczką.

ANNA LIPIEC

Koordynatorka projektów edukacyjnych i społecznych. Absolwentka zarządzania i marketingu, polityki społecznej oraz dziennikarstwa. W wolnym czasie piecze ciasta, na które od czasu do czasu można trafić na mieście, fotografuje rodziny z dziećmi oraz organizuje spacery i gry miejskie.

wolontariusze

AGNIESZKA OWCZARCZAK

Odkąd mam dzieci, to one wypełniają mi większość dnia. Przy trójce uczniów i gromadce zwierząt, nie narzekam na nudę. Uroki dnia codziennego urozmaicam sobie jak tylko mogę. Szycie (moja nowa pasja), gotowanie, szydełkowanie, pieczenie, lepienie, sadzenie… to tylko część aktywności, na które szukam czasu. Jestem zagorzałą zwolenniczką rozwoju osobistego, szkoleń i warsztatów. W drodze do bycia lepszą dla siebie i innych trafiłam do Fundacji RoRo. Doceniam drobne radości, małe szczęścia i przyjemności. Nie mam opisu