MISJA

Misją Fundacji RoRo jest wspieranie rodziców w poszukiwaniu własnej filozofii rodzicielstwa opartej na wartościach: bliskości, szacunku i zaufaniu.

Wierzymy w to, że każdy rodzic jest w stanie znaleźć najlepszy sposób towarzyszenia swemu dziecku w stawaniu się spełnionym i szczęśliwym człowiekiem. Może to zrobić zaczynając od siebie, poznając dobrze siebie, swoje wartości, emocje, potrzeby i możliwe strategie ich zaspokajania.

W rodzicielstwie, jak w samolocie, warto w pierwszej kolejności założyć maskę tlenową sobie, bo jedynie to pozwoli nam skutecznie wesprzeć dziecko. Jakkolwiek przewrotnie może to zabrzmieć, to kluczowa zasada bezpieczeństwa na pokładzie.

Działamy od 2009 roku.

HISTORIA

Dawno, dawno temu, a może wcale nie tak dawno? W bloku na warszawskim Mokotowie mieszkały dwie dziewczyny, mamy małych chłopców. Pewnego sierpniowego dnia w 2009 roku zaczęły razem biegać i rozmawiać o tym, że nikt nie uczy nas jak być rodzicami. O tym, że przez kilkanaście lat w szkole, liceum, na studiach zdobywamy wiedzę na temat różnych rzeczy, ale nikt nie uczy nas czegoś, czego większość z nas w życiu doświadcza, czyli bycia rodzicem.

I tak powstał Klub Mam na Mokotowie, oddolna, społeczna inicjatywa Agnieszki Amborskiej i Justyny Trofimiuk-Suszyckiej, mam, które postanowiły wziąć sprawy w swoje ręce i stworzyć miejsce, w którym rodzice będą mogli porozmawiać o ważnych dla nich sprawach, poszerzyć swoją wiedzę oraz znaleźć wsparcie i zrozumienie ze strony innych rodziców. Klub zagościł w Centrum Łowicka i co poniedziałkowy poranek, począwszy od 14 września 2009, odbywały się regularnie spotkania. W Klubie, już w pierwszym spotkaniu udział wzięły Sylwia Włodarska, Anna Buchmiet i Agnieszka Putkiewicz – matki, które w październiku 2010 roku razem z Justyną i Agnieszką założyły Fundację Rozwoju Rodziny RoRo.

Od tego czasu Fundacja rozwija się i stara odpowiadać na potrzeby rodziców. Na początku nasza oferta skierowana była do mieszkańców Mokotowa, teraz działamy także na Woli i Białołęce. W ciągu tych lat realizowałyśmy projekty z zakresu rozwoju osobistego i kompetencji wychowawczych, z obszaru przedsiębiorczości kobiet, zdrowego stylu życia, aktywizacji społeczności lokalnej, angażowałyśmy się w rozwój Klubów dla Rodziców w Polsce. Zrealizowałyśmy także kilkadziesiąt projektów, w ramach których prowadziłyśmy działania skierowane do dzieci.

ZESPÓŁ

AGNIESZKA AMBORSKA

Współzałożycielka i szefowa Fundacji RoRo, trenerka rozwoju osobistego, współtwórczyni Pracowni Eksperymentu. Prowadzi warsztaty z zakresu asertywności, efektywności osobistej, radzenia sobie ze złością i stresem. Uczestników swoich zajęć lubi inspirować do zmian i do brania życia w swoje ręce. Ma męża i trójkę dzieci. Lubi pływać i odkrywać piękno Polski.

MAGDALENA RAMOS-SMUL

Politolożka, studiowała w Instytucie Profilaktyki Społecznej i Resocjalizacji na UW. Przygodę z organizacjami pozarządowymi zaczęła na studiach jako wolontariuszka. RoRo towarzyszy jej od 2016 r. W Fundacji zajmuje się porządkowaniem rzeczywistości i pisaniem projektów. Prywatnie mama dwóch synów.

LILIANA MARCINIAK

Etnolożka i animatorka kultury, nauczycielka Montessori, oligofrenopedagogożka. Po licznych kursach doskonalących warsztat pracy nauczycielki małego dziecka, np terapia ręki I i II stopnia, po kursach Porozumienia bez przemocy Marshalla Rosenberga dla nauczycieli, rozwija się w nurcie Terapii Skoncentrowanej na Rozwiązaniach. W Fundacji RoRo koordynuje projekty, prowadzi zajęcia dla dzieci, warsztaty dla rodziców oraz dla osób pracujących z dziećmi. Mama Heli.

IWONA OSIK

Psycholog, pedagog, mediator rodzinny, koordynator projektów. Prowadzi warsztaty dla rodziców z zakresu komunikacji, radzenia sobie z konfliktami oraz umiejętności rodzicielskich wykorzystując doświadczenie w pracy jako jako psycholog i pedagog szkolny oraz mediator rodzinny. Prowadzi też zajęcia wspierające funkcjonowanie umysłu (pamięci, uwagi, koncentracji i kreatywności) dla dzieci i seniorów.

ANNA LIPIEC

Koordynatorka projektów edukacyjnych i społecznych. Absolwentka zarządzania i marketingu, polityki społecznej oraz dziennikarstwa. W wolnym czasie piecze ciasta, na które od czasu do czasu można trafić na mieście, fotografuje rodziny z dziećmi oraz organizuje spacery i gry miejskie.

WSPÓŁPRACUJĄ Z NAMI

JOANNA SZELUGA

Psycholog, trener i coach. Żona i mama dwóch synów. Fascynuje ją Porozumienie bez Przemocy jako filozofia i postawa kontaktu z sobą samym i z drugim człowiekiem. Swoje warsztaty buduje na bazie tego podejścia. Korzysta z badań i modeli pracy wypracowanych przez Brene Brown, przygotowuje się do uczenia dzieci uważności. W Fundacji prowadzi warsztaty dla rodziców.

SYLWIA WŁODARSKA

Zajmuje się mediacją w nurcie Porozumienia bez Przemocy, facylitacją EmotionAid, uczy empatycznej komunikacji, transformowania konfliktów, regulacji emocji i radzenia sobie ze stresem. Jest współzałożycielką Fundacji RoRo. Prywatnie mamą trójki ludzi. Mieszka z dwoma psami i kotem. Myśli o sobie jako o Pani Swojego Szczęścia.

MARTA STASIEŁOWICZ

Psycholożka, trenerka warsztatu psychologicznego, certyfikowana trenerka FamilyLab. Jej zainteresowania zawodowe skupiają się wokół rozwijania poczucia własnej wartości, radzenia sobie z trudnymi emocjami, samoregulacji, neuropsychologii, jak też muzykoterapii. Mama trójki dzieci, których traktuje jako swoich życiowych nauczycieli. Pasjonatka koni i lasu.

ANNA KASPRZYCKA

Pedagożka, trenerka kompetencji wychowawczych certyfikowan przez Familylab, związana z  warszawską Pracownią  Psychoterapii i Treningu ISTDP Horyzonty, w której zajmuje się psychoterapią młodych dorosłych. Prowadzi „Pracownię Rodzina w relacji” pomagając rodzicom w budowaniu dobrych relacji z dziećmi opartych na empatii, kontakcie i autentyczności. Współtworzy Wolną Szkołę Razem.

WESPRZYJ

Podoba Ci się to, co robimy?

Wpłać dowolną kwotę, a pomożesz nam zrealizować kolejne bezpłatne zajęcia dla rodziców i dzieci.

przycisk odsyłający do strony zrzutka.pl
przycisk odsyłający do strony buy coffe.to
przycisk odsyłający do danych konta bankowego Fundacji

Razem tworzymy społeczność świadomych rodziców.

Pamiętaj, że darowiznę zawsze możesz odliczyć w rocznym zeznaniu podatkowym. Od podstawy opodatkowania można odliczyć darowizny w kwocie nie wyższej niż 10% uzyskanego dochodu.